Pótküldetések

Hogy ne érjen véget a verseny!

· pótküldetés

Az Irány az űr! egy verseny. Eddig rendben van. Három fordulóból és egy döntőből áll. Ez is tiszta. Láttunk már többfordulós versenyt: vagy gyűjtögeti az ember a pontokat a végéig, vagy minden forduló után kiesik a résztvevők egy része és csak a továbbjutók vesznek részt a következőben. De akkor mi az a pótküldetés?

A pótküldetéseket azért találtuk ki, hogy azok is kapcsolatban maradjanak az űrkutatással, akik az erős mezőnyben nem jutottak tovább valamelyik fordulóban. Idén a versenyzők is beleszólhanak, milyen típusú feladatot választunk majd pótküldetésként. A feladatot mindig a forduló eredményével egy időben tesszük közzé és hosszabb idő (több hét) áll majd rendelkezésre az elkészítéséhez.

Ízelítőül megmutatjuk a tavalyi vigaszág-feladatokat (akkor még így hívtuk, nem pótküldetésnek), bár idén természetesen teljesen más jellegűek lesznek:

  1. Találjanak ki egy kísérletet, amely hasznos teherként illeszkedik egy magaslégköri ballon programhoz (példák: https://upra.sch.bme.hu/, http://rexusbexus.net/bexus/) és mutassák be! 
  2. Találjanak ki legalább egy, de minél több olyan megfigyelést, vagy mérést,amelyet otthon, a lakóhelyük közelében el tudnak végezni és amelyhez valamilyen űreszközt használnak. Például mérjenek meg valamit egy műholdas applikáció segítségével és mutassák be az űreszközt, az ahhoz használt applikációt és a mérést! Az a cél, hogy bemutassanak minél többféle felhasználási módot, amire speciális berendezések nélkül, hétköznapi körülmények között is felhasználhatóak a ma működő űreszközök. 

A tavalyi verseny után kapott visszajelzések alapján idén más jellegű, de nem kevésbé érdekes pótküldetésekre küldjük majd a vállalkozó szellemű csapatokat. Irány az űr!